Pohovor v SULKU

1. 07. 2017 13:35:33
Pakliže je vám přes 40 a cv se vymyká nad jiné, např.výsledky, jaké jsou ty v mém, máte to štěstí, že jste přizván na pohovor i mimo módní trendy věk. Je-li to výhra, posuďte sami.

Tento článek měl být posledním a měl se jmenovat nějak jako "pápá, ty zbytečný, ošklivý blogu".

Že obdržím urážející a hloupé příspěvky, bylo očekávané až nutné. Smutnější je ovšem skutečnost, že zde absentuje porozumění, souznění, účast, zvědavost. Letargie tohoto národa je omluvitelná a pochopitelná. Chápu již trochu, příspěvky, jež obviňují v nahánění ega. Cílem a úspěchem je zde patrně zase otázka množství. I zdejší návod k psaní nabádá především ku zvyšování čísel. Tomu se říká úspěch. Stejně tak jako současný mylný výklad slova "bohatství", upínajícím se již jen k penězům, namísto původního významu inklinujícímu k přátelům, zdraví, dětem, přibývající moudrosti a radosti ze svých skutků, tedy těch dobrých:-) Napsat poutavý titulek je snadné, teď aby trochu korespondoval s obsahem. Až pan Andrle mne vyzval ke "splnění slibu". Tato výzva mi dává alespoň lehce tušit, že zájem se někde opravdu dostavil. Co řeknu, slíbím také udělám. Někdy později, ale udělám.

Obyčejný pracovní pohovor, tentokráte SULKO:

První kolo jsem absolvoval se spolumajitelkou společnosti sídlící na Moravě. Pohovor byl velmi příjemný, vyvážený mezi dvěma dospělými lidmi, co dokáží najít jádro problému a mají v sobě nějakou moudrost, znalost legislativy a celkově poměrů v naší společnost, dobré obchodní zkušenosti, dovednosti, znalost charakterů. Navíc paní majitelka věděla, co práce to dá získat velkého klienta. Násobit obrat asi ne, ale tušila, co práce a umu je k tomu zapotřebí.

A zase klasika...jak to že někdo jako já, s tak ohromujícími zkušenostmi a výsledky, není dávno podchycený. Pokrčil jsem již rameny, neboť mne nudí stále dokola omílat stejný song a stydím se sám před sebou, že nemám opět originální odpověď a musím sám sebe poslouchat, jak opakuji ty nudné věty...přestože to patrně jinak nejde:-) "Však uvidíte sama po dalším kole konkurzu". Nato mi oznámila, že jsem tímto prošel do dalšího kola a předává mne své HR specialistce. V ten moment jsem již znal pokračování, ale říkám si: "Lukáši, nebuď pesimista, třeba to tentokráte nebude trapná, laciná manipulace jako obvykle. Navíc, znáš dobře kyvadla. Nevěnuj energii záporným myšlenkám, nebo si sám naordinuješ zklamání."

Takto lacině vypadá zhruba snad každý pohovor, když nejste pro protějšek dostatečně atraktivní. Proč "protějšek"? Specialistku HR nezajímají vaše pracovní výsledky, ale podvědomě si vybírá partnera. Také ve skutečnosti netouží po silné osobnosti. S těmi pouze bojuje a ze své pozice je musí porazit, ponížit a patrně si s nimi vyrovnat účet za všemi podobné, na něž neměla současnou mocenskou páku.

Chodím všude na minutu přesně. Nesnažím se. Budím se na čas bez nutnosti budíku. Přišel jsem i teď. Mé protějšky ne. Po deseti minutách se konečně objevila. Rychle na mne pohlédla, obohatila mne znechuceným pohledem a ukázala na kout za vchodovými dveřmi domu, kde mám čekat až mne vyzve. Překvapeně a znechuceně přijala mou výzvu na představení a podání ruky. Dal jsem najevo překvapení z nevhodného umístění a čekací pozice kandidáta na zaměstnání žádostí o židli. Bylo vtipné sledovat její výraz, když si uvědomila své buranství. Nechala asistentku donést tu nejlevnější, šedivou, kancelářskou, vyčvachtanou židli, jimiž častují své poddané.

Po dalších deseti minutách mne vyzvala k nástupu. Nebyla připravena. CV nečetla a neprojevila sebemenší zájem o nápravu tohoto pochybení. Vedle seděl břichatý, bodrý sedlák ve zmačkaném obleku, včerejší košilí s knoflíky povolenými jak pod uvolněnou, křivou kravatou, tak na břiše, ledabyle zasunutou do kalhot s povoleným páskem. Pochopil jsem hned, že ani v jeho zájmu není mé přijetí a také ke mne neměl absolutně žádný dotaz po celých 15 minut půlhodinového pohovoru. To by měl být můj možný šéf. Včerejší akce se na něm podepsala tak, že mne sotva vnímal. Zajímala ho pouze sklenice s vodou a její doplňování. Docela chápu, že sem nezapadnu. Jediné, co HR specialistku zajímalo, byly mé neúspěchy a špatné vlastnosti a co bych na sobě chtěl vylepšit. A to opakovala stále dokola, dokud jsem nepoukázal na skutečnost, že mé výsledky patrně hovoří o vlastnostech kladných a přiměl ji tak konečně nahlédnout do mého cv. Z mých výsledků usoudila, že tím pádem nejsem schopen práce v kolektivu a proto, jsou jaké jsou. Dobré se proměnilo ve špatné:-) Upozornil jsem ji, že pro mne opravdu není problém, přizpůsobit se tempu kolektivu. Stačí mi, když přestanu 8 hodin z 8,5 pracovat a potom se snad dostanu na jejich úroveň. To již jsem byl nepřítelem lidu, co s nimi nedokáže jednat a podobné pí..nesmysly:-)

Ostatně, to mi již dávno koukala netrpělivě přes rameno a když jsem se ohlédl, stál tam pohledný, mladý muž, jemuž jsem při odchodu popřál štěstí.

Myslím, že to ani nepotřeboval.

Tento příspěvek se nějak prodloužil. "Assessment centrum" se tedy vejde až do dalšího.

Autor: Lukáš Swoboda | sobota 1.7.2017 13:35 | karma článku: 20.15 | přečteno: 1042x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 21.37 | Přečteno: 331 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 912 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1589 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1404

Jedinec s nejlepšími pracovními výsledky po dlouhá desetiletí co znáte a nejhorším oceněním...to poznáte. Pravidelný ochutnavač zbytků z českých podstolů. Entusiasmus vlastní, výpravnost vrozená. Humor nepostradatelný. Vyznavač českého nepráva a arogance. Realista do morku kostí se schopností najít dobře kryté jádro.

Jsem ten, kdo se rozhodl vracet chléb za kámen. Jak to dopadlo se dočtete právě tady. Dozvíte se jak umí udělat český občan a stát ze života očistec. Na mnoha frontách je mnoho bojů. A ten co nenosí zbraň, snadným je člověku terčem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...